Település bemutatása

Kátoly község bemutatása

Kátolyt a magyarok mellett horvát és német nemzetiségűek lakják. A nyelvet a fiatalok már nemigen beszélik, de néhány nemzetiségi hagyományt a mai napig megőriztek. A farsang, a pünkösdi kraljice és a Katalin napi búcsú még ma is jeles nap a falu életében, mely a horvát nemzetiség hagyományaihoz tartozik. A német nemzetiség ápolja a Márton napi felvonulás hagyományát és az ő rendezésükben kerül sor az ünnepek előtti kézműves foglalkozásokra is.

Orvosi rendelés heti egy alkalommal vehető igénybe itt, egyébként Erzsébeten naponta működik, napi nyitva tartással.

Két vegyesbolt szolgálja ki a lakosság igényeit

Buszjáratok Pécsvárad, Pécs, Mohács irányába gyakorinak mondhatóak. Különbusz szállítja az iskolás korú gyerekeket Szederkénybe és Geresdlakra.

A művelődési házban könyvtár és internet hozzáférési lehetőség van heti 4 nap nyitvatartással, melyet bárki igénybe vehet a település lakói közül.

A Kátoly Közösségéért Alapítvány 2009-ben alakult. Célja a közösségépítés, a falu lakóinak összetartása és összehozása közös rendezvényeken és programokon. Alapítása óta szerves része a falu rendezvényeinek, a Falunapoknak , védnöksége alatt működött már színjátszó -kör, ifjúsági-, és nyugdíjas klub, valamint ő ad otthont a különböző kézműves foglalkozásoknak és programoknak is.

Az idősek részére házi gondozás igénybe vehető, jelzőrendszereres szolgáltatáshoz is kapcsolódtunk mellyel az idősek ellátását és biztonságérzetét segítjük. A szociális étkeztetést a Szoceg Nonprofit Kft. segítségével látjuk el, melyet vendégétkezés címén bárki igénybe vehet.

A kábeltévé szolgáltatás biztosított.A faluhoz szervesen kapcsolódik a pincesor ahonnan gyönyörű panoráma tárul a látogatók elé. Jó levegő, kellemes környezet és barátságos fogadtatás várja az ide érkezőket. Kövesúton megközelíthető ahol a közvilágítás is biztosított. Hagyományos borkostolás, pincepörkölt, grillezés, a falu pincéjében kézi teke várja a vendégeket, mely 60 fő befogadására ad lehetőséget.Kisebb családi rendezvények lebonyolítására is itt van lehetőség. Itt kerül megrendezésre a hagyományos pünkösdi főzőverseny is, melyre egyre nagyobb az érdeklődés.

A falu Berkesddel határos részén horgászásra alkalmas halastavak találhatóak, melyek szívesen várják a horgászni, kirándulni vágyókat sőt a lovaglást is kipróbálhatják.

Katalin a falu védőszentje. A falu temploma 1911-ben épült, felújításra, támogatásra szorul.